Çilek Pastası

Çilekleri çok severim…bu blogda bunu bir kaç kere demiş olabilirim :D

Tabii en güzel çilekler mevsiminde olan çilekler….ve doğru yerde olman gerekiyor.

Bahreyn hakkında biraz bilgi vereyim. Burada çilek üretilmiyor. Belki bazı bahçelerde yarı canlı yarı kurumuş çilek ağaçları vardır ama buraya çilekler dışarıdan geliyor. Ve fiyatlarıda ne kadar uzaktan geldiklerine bağlı.

Please follow and like us:
Read More

Antep Fıstıklı Pasta

Bir kaç ay önce şekeri tamamen kesmeye karar verdik…bir denemeydi (ve yakında çok büyük faydalar gördüğümüz o denemeye inşallah yeniden başlıyacağız :) ) Şekeri kestik derken rafine edilmiş toz şekeri ve benzeri şeyleri kestik. İnsan böyle bir şeyi dikkate aldığı zaman dışarıda satılan bir çok gıdada şekerin nasıl kullanıldığının farkına varıyor.

Benim gibi tatlı yapmayı seven birisi için pek kolay birşey değildi bende şeker yerine kullanbileceğim alternatif tatlandırıcı kullanılmış tariflerin peşine düştüm. Alternatif derken sakarin ve ona benzer suni tatlandırıcıları zaten hiç kullanmam..ama mesala bal, hurma ve ona benzer doğal tatlandırıcılarla yapılmış tatlılar arıyordum. İşte o sırada bu tarifi gördüm…Ballı Vanilyalı Kremalı Fıstıklı Pasta. Bal kelimesini görünce heyecanlandım…ama tarifi okuyunca içinde şeker olduğunu fark ettim. Bal tatlandırıcı olarak değil ama aroması için kullanılıyordu bu tarifte.

Please follow and like us:
Read More

Dünyanın en Güzel Havuçlu Pastası!!!

carrot cake slice

Bir çok yerde havuçlu kek denemişimdir…ama bu kek kadar beğendiğim olmadı. Bu keki Betül (kardeşimin eşi) yapıyor..ve her seferinde bir dilimle kalamıyoruz! Tadına diyecek yok! Gerçekten dünyanın en güzel havuçlu pastası. Üstünü bide bu kremayla kaplayın…oldu bitti işte! Başka bişey istemezsiniz…tabii çaydan başka! :))

carrot cake 2

shredded carrots

Havuçları rendelyin.

carrot cake batter

Ceviz hariç, kek için olan bütün malzemeleri iyicene karışıncaya kadar çırpın (el mikseriyle veya büyük mikserle).

powdered sugar

Pudra şekerini eleyin.

cream cheese frosting

Krem peynirini ve vanilyayı ilave edip pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.

layer 1

Keklerin üstlerini kremayla kaplayıp üst üste koyun.

thin coat of frosting

Kekin etrafını ve üstünü imce bir tabaka kremayla kaplayın.

4 dots

Wilton’un 12 numarali ucunu kullanarak, süsleme torabsına kremayı doldurun. Yukarıdan aşağıya olacak şekilde yuvarlaklar oluşacak şekilde krema sıkın.

smudged dots

decorating 1

Küçük spatula veya biçakla sıktığınız her yuvarlağın ortasına bastırarak yana doğru kaydırın. Sonradan sıktığınız yuvarlaklar önceki yuvarlakların ortasına gelecek şekilde sıkılmalıdır. Bütün kek kaplanıncaya kadar  aynı işlemi tekrar edin.

decorating 2

decorating top

carrot cake 1

carrot cake

Dünyanın En Güzel Havuçlu Pastası!

(Bu tarıften 3 tane 20 cm’lik yuvalak kek çıkıyor)

Malzemeler: (Benim kullandığım su bardağı 250ml’ye eşittir)

Havuçlu Kekin Malzemeleri:

2 su bardağı un

1 tatlı kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

bir fiske tuz

1 tatlı kaşığı toz tarçın

2 su bardağı toz şekeri

3 su bardağı ince rendelenmiş havuç (3 adet büyük havuç)

4 adet yumurta, oda sıcaklığında, çatalla az çırpılmış

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Krem Peynirli Kremanın Malzemeleri:

(Bu  malzemelerin miktarı bütün keki sade bir şekilde kaplamaya yeter. Eğer yukarıdaki sekilde kaplamak isterseniz, aşağıdaki malzemlerinin üç katını kullanmanız gerekecektir)

1 paket (225 gram) krem peyniri (ben Philadelphia markası kullandım; başka marka denedim yanlız aynı sonucu alamadım. Philadelphia hem renk olarak hemde tat olarak bu keke çok uygun.)

1 su bardağı pudra şekeri, elenmiş

1/2 tatlı kaşığı vanilya

Hazırlanışı:

1. Fırını 170C’ye (350F) ayarlayın. 3 tane yuvarlak 20 cm’lik kek kalıbını yağlayıp unlayın. (eğer 3 tane kalıbınız yoksa teker teker pişirebilirsiniz veya en büyük diktörtgen borcam tepsi kullanabilirsiniz).

2. Büyücek bir kabın içine unu, karbonatı, kabartma tozunu, tuzu ve tarçını eleyin.

3. Ceviz hariç, kek için olan diğer malzemeleri ilave edip iyicene karışıncaya kadar çırpın (el mikseriyle veya büyük mikserle).

4. Cevizi ilave edip spatulayla karıştırın.

5. Hazırladığınız kek kalıplarına eşit bir şekilde paylaştırın (ben bu aşama için mutfak terazısını kullanıyorum).

6. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Krem Peynirli Kremanın Hazırlanışı:

1. Büyücek bi kabın içine pudra şekerini eleyin. Krem peyniri ve vanilyayı ilave edin.

2. El mikseri veya büyük mikserle pürüzsüz olup kremleşinceye kadar çırpın.

3. Eğer azıcık topak varsa, çubuk blenderla az karıştırabilirsiniz.

Afiyet Olsun..

sevgiler

Please follow and like us:
Read More

Çikolatlı Pasta

chocolate raspberry cake 1

 

Bazen sade kek çeker canımız…

 

Ama bazende..

 

En sevdiğimiz tatlarla fışkıran pasta isteriz!!

 

Ahdudulu kremasından daha güzel ne vardır??? :)

 

Sözü pastaya bırakalım! ;)

Please follow and like us:
Read More

Çilekli Milföy Pastası

 

MilfoySlider

Milföy pastasını çok severim..hem hafif hem lezzetli…bide en sevdiğin meyvelerle birleşince harşika birşey oluyor. Şahsen benim favorım çileki ve şeftaleli. Türkiyeyde dolaşırken milföy pastası satan bi pastanenin yanından geçersem, kendimi tutamıyorum…

Bu tarifi annemin krema tarifini kullanarak yaptım…tavsiye ediyorum…deneyin! Tadına diyecek yok!

Bu arada, milföylerin daha ince olmasını istiyorsanız az yağlı milföy hamuru kullanın…:))

Please follow and like us:
Read More

Çikolatalı ve Vanilyalı, Ahududu Sos Dolgulu Pasta

 

Bir dilim pasta istermisiniz? :)

Canım ne zamandır pasta istiyordu…ama tabii hazır pasta değil! Hem yapıp hem süslemek, hemde yemek istiyordum ;) Genellikle pasta terçihim çikolatalı olur ama  bir değişiklik yapmak istedim. Yanlış anlamayın…bu değişiklik çikolatalı pastadan o kadar uzakta değil! İhanet etmem çikolataya! ;)

Bu pastayı son haline sokuncaya kadar bir hayli aşama var…ama inanın bana değer. Çok sevdiğim vanilyalı ve çikolatalı kek tariflerini bir araya topladım. Arasına krema yerine çok sevdiğim ahududundan sos yapıp koydum. Pastayıda son olarak çok sevdiğim beyaz ve bitter çikolatalı yağlı kremalarla kapladım…tadına diyecek yok!!! :))

Bu pastayı hazırlamak vakit aldığından kekleri ve ahududu sosunu bir gün önceden hazırlıyabilirsiniz. Hatta kremalarıda bir gün önceden hazırlıyabilirsiniz. Sonra kremaları ve sosları buz dolabından saklayıp ertesi gün kullanabilirsiniz. Keklerinde üstünü kapatıp buz dolabı dışında kullanmaya hazır oluncaya kadar bekletebilirsiniz. Ertesi gün süsleme işlemlerini yapabilirsiniz. Süsleme çok vakit almadığından hemencecik hazır oluyor. Yanlız kremayı kullanmadan önce oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.

Şimdiden iyi eğlenceler ;)

 

Vanilyalı ve Çikolatalı kekleri hazırlayın

 

Fırına girmeye hazırlar

 

Böğürtlen sosunu hazırlayıp süzün

 

Kekleri soğutma telin üstünde soğumaya bırakın

 

Vanilyalı ve çikolatalı kekleri sırasıyla üst üste koyun. Arasına böğürtlen sosunu sürün. Sosun sızmaması için, sıkma torbasıyla kekin kenarına krema sıkın.

 

Beyaz çikolatalı kremayla pastanın her tarafını kaplayın

 

 

Çikolatalı kek tarifi  Sweetapolita’s One-Bowl Dark Chocolate Cake ‘den uyarlanmıştır.

Vanilyalı kek tarifi Glorious Treats’ Perfect Vanilla Cupcakes ‘den uyarlanmıştır.

Böğürtlen sosun tarifi Smells Like Home’s Raspberry Curd Filling ‘den uyarlanmıştır.

Beyaz çikolatalı yağlı kremanın tarifi Country Cleaver’s White Chocolate Buttercream ‘den uyarlanmıştır.

Bitter çikolatalı yağlı kremanın tarifi lululu at Home’s Dark Chocolate Buttercream ‘den uyarlanmıştır.

 

Çikolatalı ve Vanilyalı, Ahududu Sos Dolgulu Pasta

(Bu pasta 10 kişiliktir)

Malzemeler

Çikolatalı Kek Malzemeleri:
(iki 20 cm (8 inç) yuvarlak kek için)
1½ su bardağı un
1⅓ su bardağı şeker
½ su bardağı koyu kakao
1¼ tatlı kaşığı karbonat
1¼ tatlı kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
¼ su bardağı + 2 tatlı kaşığı sıvı yağ (yaklaşık 75 mL)
½ su bardağı + 1 yemek kaşığı tuzsuz ayran (140 mL)*
½ su bardağı + 1 tatlı kaşığı sicak kahve (130 mL)
2 yumurta, oda sıcaklığında, az çırpılmış
1 yemek kaşığı vanilya

Vanilyalı Kek Malzemeleri:
(iki 20 cm (8 inç) yuvarlak kek için)
1¼ su bardağı kek unu**
1¼ tatlı kaşığı kabartma tozu
½ tatlı kaşığı karbonat
1 fiske tuz
2 yumurta, oda sıcaklığında
¾ su bardağı şeker
1½ tatlı kaşığı vanilya
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı tuzsuz ayran, oda sıcaklığında

Ahududu Sos Malzemeleri:
(3 su bardağı sos için) 
8 yemek kaşığı tereyağı (½ su bardağı), küp küp doğranmış
1 paket donmuş ahududu (340 gram), çözülmüş
4 yumurta sarısı, az çırpılmış
¾ su bardağı şeker
1 fiske tuz
2-3 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Beyaz Çikolatalı Yağlı Krema Malzemeleri:
(2½ su bardağı krema için)
100 gram (yarım su bardağı) iyi kalite beyaz çikolata, küçük kesilmiş
1 su bardağı tereyağ, yumuşamış
2 su bardağı pudra şekeri***
1 fiske tuz
¼ su bardağı çiğ krema
¼ tatlı kaşığı vanilya

Bitter Çikolatalı Yağlı Krema Malzemeleri:
(2½ su bardağı krema için)
100 gram (yarım su bardağı) iyi kalite bitter çikolata, 50% kakaolu
1 su bardağı tereyağı, yumuşamış
1½ su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı çiğ krema

Hazırlanışı:

Çikolatalı Keklerin Hazırlanışı:

1. Fırını 175C dereceye (350F) ayarlayın. İki yuvarlak 20 cm (8 inç) kek kalıplarını yağlayıp unlayın.

2. Mikserin kasesine unu, kabartma tozunu, karbonatı, kakaoyu ve tuzu eleyın. Şekeri ilave edin. Islak malzemeleri kuru malzemelerin üstüne ilave edin.

3. Mikserin vurucu parçasıyla düşük hızda karışıncaya kadar çırpın. Ayarını orta hıza getirerek 2 dakika daha çırpın. Gerektiğinde kasenin kenarlarını spatulayla sıyırın.

4. Kek hamurunu önceden hazırladığınız iki kalıba eşit bir şekilde bölüştürün. Hamur sıvı olacaktır.

5. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra kalıpları çevirip 10 dakika daha pişirin. Kürdan testi yapın (kürdanı bir tanesinin ortasına batırınca, bir kaç kırıntıyla çıkacaktır).

6. Soğutma telinde 20 dakika soğuttuktan sonra, kalıpları ters çevirip kekleri soğutma teline  alın ve tamam soğuyuncaya kadar bırakın.

 

Vanilyalı Keklerin Hazırlanışı:

1. Fırını 175C dereceye (350F) ayarlayın. İki yuvarlak 20 cm (8 inç) kek kalıplarını yağlayıp unlayın.

2. Orta boylu kasenin içine unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu eleyip hafifçe kaıştırın. Bir kenara bırakın.

3. Mikserin kasesinde yumurtaları 10 saniye kadar çırpın. Şekeri ilave edip orta hızda 30 saniye daha çırpın. Vanilya ve yağı ilave edip kaışıncaya kadar çırpın.

4. Un/Kabartma tozu karışımını ayranla 3 defada sırayla ilave edin (un/kabartma tozunun 1/3′i + ayranın yarısı + un/kabartma tozunun ikinci 1/3′i + ayranın ikinci yarısı + un/kabartma tozunun son 1/3′i). Her ilaveden sonra çok az, sadece karışıncaya kadar çırpın. Gerektiğinde kasenin kenarlarını spatulayla sıyırın.

5. Kek hamurunu önceden hazırladığınız iki kalıba eşit bir şekilde bölüştürün. Hamur sıvı olacaktır.

6. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra kalıpları çevirip 10 dakika daha pişirin. Üstleri hafif kızarınca ve kürdan testinde kürdan temiz çıkınca olmuş demektir.

7. Soğutma telinde 20 dakika soğuttuktan sonra, kalıpları ters çevirip kekleri soğutma teline  alın ve tamam soğuyuncaya kadar bırakın.

 

Ahududu Sosun Hazırlanışı:

1. Mutfak robotunda ahududunu püre yapın. İyice püre olmuş ahududunu orta boy kasenin üstüne yerleştirilmiş süzgeçin içine alın ve karıştırarak süzgeçten geçirip çekirdeklerinden ayırın.

2. Orta harateli ateşte tereyağını orta boy tencerenin içinde eritin. Ahududunu, yumurta aklarını, şekeri ve tuzu ilave edip devamlı karıştırarak kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin. 4 – 5 dakika daha karıştırıp ocaktan alın. Sos soğdukça hafif koyulaşacaktır.

3. Sosu orta boy kasenin üstüne yerleştirilmiş süzgeçten geçirin (pişmiş yumurta olursa ayıklanırlar).

4. Oda sıcaklığına geldikten sonra limon suyunu ilave edip karıştırın. Üstünü kapatıp, veya temiz kavanozun içine alıp buz dolabında kullanıncaya kadar sakayın.

 

Beyaz Çikolatalı Yağlı Kremanın Hazırlanışı:

1. Beyaz Çikolatayı eritmek için: Orta boy tencerenin içine 2 1/2 cm yüksekliğinde su koyup orta hararetli ateşin üstüne yerleştirip hafifçe kaynatın. Ufak kesilmiş beyaz çikolatayı sıcağa dayanıklı orta boy kasenin içine alın. Kase rahatlıkla tencerenin dibideki suya değmeden üstüne oturacak büyüklükte olmalı.

2. Hiçbir miktarda su kaseydeki çikolataya erismemelidir. Çikolatayı suyun üstünde yarı eriyinceye kadar bırakın.

3. Tencereyi ocaktan alın. Çikolata tamamen eriyıp pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Çikolata tamamen soğuyuncaya kadar kenara bırakın.

4. Mikrodalgada eritmek için: Mikrodalgaya uygun kap içine doğranmış çıkolatayı koyup mikrodalgaya koyun. 30 saniye aralıklarla mikrodalganın orta gücünde ısıtın. Her 30 saniyede çıkartıp karıştırın, sonra tamamen eriyinceye kadar 30 saniye aralıklarla eritmeye devam edin. Eriyip pürüzsüz olunca soğuncaya kadar kenara bırakın.

5. Çikolata soğduğunda, mikserin kasesine pudra şekerini ve tuzu eleyin. Tereyağını ilave edin. Mikserin vurucu parçasıyla 5 – 7 dakika pürüzsüz oluncaya kadar orta ayarda çırpın. Gerektiğinde kasenin kenarını spatulayla sıyırın.

6. Mikserin ayarın düşürün ve yavaşcacık çiğ kremayı ilave edin. Vanilyayıda ilave ettikten sonra ayarını yükseltip 5 – 7 dakika kadar çırpın.

7. Beyaz çikolatayı ilave edip spatulayla karıştırıp mikserde 3 dakika yüksek ayarda çırpın (bazen çikolatanın parçaları tane tane kalmış olabiliyor ama bu pastanın süslemesini etkilemiyor).

 

Bitter Çikolatalı Yağlı Kremanın Hazırlanışı:

1. Çikolatayı eritmek için: Orta boy tencerenin içine 2 1/2 cm yüksekliğinde su koyup orta hararetli ateşin üstüne yerleştirip hafifçe kaynatın. Ufak kesilmiş bitter çikolatayı sıcağa dayanıklı orta boy kasenin içine alın. Kase rahatlıkla tencerenin dibideki suya değmeden üstüne oturacak büyüklükte olmalı.

2. Hiçbir miktarda su kaseydeki çikolataya erismemelidir. Çikolatayı suyun üstünde yarı eriyinceye kadar bırakın.

3. Tencereyi ocaktan alın. Çikolata tamamen eriyıp pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Çikolata tamamen soğuyuncaya kadar kenara bırakın.

4. Mikrodalgada eritmek için: Mikrodalgaya uygun kap içine doğranmış çıkolatayı koyup mikrodalgaya koyun. 30 saniye aralıklarla mikrodalganın orta gücünde ısıtın. Her 30 saniyede çıkartıp karıştırın, sonra tamamen eriyinceye kadar 30 saniye aralıklarla eritmeye devam edin. Eriyip pürüzsüz olunca soğuncaya kadar kenara bırakın.

5. Çikolata hafif soğduğunda, mikserin kasesine pudra şekerini ve tuzu eleyin. Tereyağını ilave edin. Mikserin vurucu parçasıyla 5 – 7 dakika pürüzsüz oluncaya kadar orta ayarda çırpın. Gerektiğinde kasenin kenarını spatulayla sıyırın.

6. Mikserin ayarın düşürün ve yavaşcacık çiğ kremayı ilave edin. Vanilyayıda ilave ettikten sonra ayarını yükseltip 5 – 7 dakika kadar çırpın.

7. Bitter çikolatayı ilave edip spatulayla karıştırıp mikserde 3 dakika yüksek ayarda çırpın (bazen çikolatanın parçaları tane tane kalmış olabiliyor ama bu pastanın süslemesini etkilemiyor).

 

Pastayı Hazırlamak İçin:

1. Keklerin hepsi aynı boyda olmaları için ve üstlerini düzleştirmek için tırtıklı bıçakla dikkatlice üstlerinden düzleyerek kesin.

2. Kremayı koyarken zemini temiz tutabilmek için döner tablo veya pasta servis standının üstünü yağlı kağıtla döşeyin.

3. Keklerden bir tanesini yağlı kağıdın üstüne koyun (hangi keki önce koymanız farketmez. Önemli olan kekleri beyaz – siyah veya siyah – beyaz sırasıyla koymak).

4. Beyaz çikolatalı yağlı kremayı üst kenarın etrafına sıkma torbasıyla sıkın. Bu sosu koyunca sosun sızmasını engelleycektir.

5. Kekin ortasına sostan 6 – 7 yemek kaşığı koyun ve bütün zemine yayın.

6. Aynı işlemi iki kata daha uygulayın. En üste keke sos konmayacaktır.

7. Bütün pastayı ince beyaz çikolatalı kremayla kaplayın (üstünü ve yanlarını). Buz dolabında 20 dakika soğtutun.

8. Pasta biraz soğup koyulan krema hafif sertleşince buz dolabından alıp bitter çikolatalı yağlı kremayı ara ara kekin etrafına sürün.

9. Alttaki yağlı kağıdı dikkatlice alın. Üstünü çikolata parçalarıyla süsleyip servisten yarım saate kadar buz dolabında saklayın.

10. Pastanın servisini yapmadan önce oda sıcaklığına getirin.

Not:

* Ayranınız yoksa, tarifte kullanılan her bardak ayran için 1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı sirke (veya limon suyu) katıp karıştırın.

** Kek ununz yoksa, tarifte kullanılan her bardak kek unu için 1 su bardağı una 1 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyin.

*** Kremanın daha koyu olmasını istiyorsanız pudra şekerin miktarını hafif coğaltabilirsiniz.

 

 

 

 

Please follow and like us:
Read More