İçleri Dolgulu Minik Ekmekler

Bir gün sabah kalktığımda canım ekmek yapmak istedi. Ama aklımda bişey vardı. Ekmek hamuruyla minik ekmekler yapsam..her birinin içini kahvaltılık birşeyle doldursam…

Annemin kitabını açıp ekmek tariflerini karıştırdım. Kayın biraderim bize marine edilmiş zeytin ve güneşte yarı kurutulmuş kiraz domatesi hediye etmişti. Birde peynirli olsun dedim, beyaz peynirli iç hazırladım. Tam kahvaltılık!! :)

Please follow and like us:
Read More

Milföy hamurundan Gül Böreği

Koyduğum ilk tariflerden biri Gül Böreği’di…sonra annem bana milföy hamurundan yaptığı bu böreği gösterdi…

Hem yapması çok kolay hemde çok lezzetli! Aniden gelen misafir için hazırlanılacak en kolay böreklerden biri (tabii elinizde milföy hamuru varsa). Ben bu böreği  hem patatesle hemde peynirle denedim..ikiside çok güzel oldular :))

Umarım sizde beğenirsiniz…

Please follow and like us:
Read More

Küçük Mantarlı Kişler (Quiche)

 

Geçenlerde arkadaşlarımı kahvaltıya çağırdım ve yine annemin tarif kitabında buldum kendimi..Küçük mantarlı kişler yapmaya karar verdim. Küçük olan şeyler belki çok oyalıyor ama benim en çok hoşuma giden tarafları servisteki verdikleri kolaylık :))

Bunları ablamın hediye getirdiği 12 delikli kare kalıplarda hazırladım. Ama kapkek kalıplarındada denedim…çok güzel oluyorlar.

Hemen hemen her yazıda yazdığım gibi…ÇAY demlemeyi unutmayın ;)

 

Soğanları ince kıyın.

 

 

Mantarları ince doğrayın.

 

Mantarların bir kısmını üstünü süslemek için ayırın.

 

 

Yağları orta hararetli ateşte tereyağı eriyinceye kadar ısıtın. İnce kıyılmış soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. İnce doğranmış mantarları soğanlara ilave edip suyunu salıp çekene kadar kavurun. Tuzu ve biberi ilave edip 30 saniye daha pişirip ocaktan alın.

 

 

Bütün malzemeler tamam…kişleri yapmaya hazırız!

 

 

Tezgahı hafif unlayın.

 

Hamuru 3mm kalınlığında açın. Hamur ruletiyle veya keskin bir bıçakla hamuru kullanacağınız kalıplardan biraz daha büyük olmak üzere kesin.

 

 

Her hamur parçasını kalıpların içine hafifçe bastırarak koyun. Hamurun fazla gelen kenerlarını hamur ruletiyle kesin.

 

 

 

 

Eğer kapkek tepsisi kullanacaksanız 8cm’lik büyük kurabiye kalıplarıylada kesebilirsiniz.

 

 

 

1 yemek kaşığı mantarlı içten koyun.

 

 

Çiğ kremayı, yumurtaları, tuzu ve beyaz biberi çırpın.

 

 

Kişlerin her birinin içine sostan bir yemek kaşığı dökün.

 

 

Üstlerini önceden ayırdığınız mantarlarla süsleyin.

 

 

 

Küçük Mantarlı Kişler

Malzemeler:

Mantarlı İç Malzemeleri:

1 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 orta boy soğan, ince kıyılmış

250 gram mantar, ince doğranmış

1/4 tatlı kaşığı tuz

bir fiske karabiber

 

Hamur Malzemeleri:

2 1/2 su bardağı un

125 gram tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış

2 yemek kaşığı zeytinyağı

5 – 7 su bardağı soğuk su

1/4 tatlı kaşığı tuz

 

Sosun Malzemeleri:

1 su bardağı çiğ krema

3 adet yumurta

1/4 tatlı kaşığı tuz

bir fiske beyaz biber

 

Hazırlanışı:

Mantarlı İçin Hazırlanışı:

1. Geniş ve yayvan tencereye yağları ekleyin. Orta hararetli ateşte tereyağı eriyinceye kadar ısıtın.

2. İnce kıyılmış soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar, 4 – 5 dakika kavurun.

3. İnce kıyılmış mantarların bir kısmını kişlerin üstlerini süslemek için ayırın. Geri kalanını soğanlara ilave edin. Suyunu salıp çekene kadar kavurun.

4. Tuzu ve biberi ilave edip 30 saniye daha pişirip ocaktan alın.

 

Hamurun Hazırlanışı:

1. Mikserin kasesinde veya büyücek bir kasede unu, tereyağını, zeytinyağını ve tuzu ekleyin.

2. 2 yemek kaşığı soğuk suyu ilave edip yoğurmaya başlayın. Azar azar, hamurun kıvamına göre soğuk su ilave edip her ilaveden sonra yoğurun. (Benim için 6 yemek kaşığı soğuk su gerekti. Bu sizin kullandığınız una bağlı. Bu kadar fazla suya ihtiyacınız olmayabilir). Elde edeceğiniz hamur orta yumuşaklıkta ele yapışmayan hamur.

3. Hamurun üstünü kapatıp 15 – 20 dakika dinlendirin.

 

Sosun Hazırlanışı:

1. Orta boy kasenin içinde çiğ kremayı, yumurtaları, tuzu ve beyaz biberi ilave edip telle iyicene karışıncaya kadar çırpın.

 

Kişlerin Hazırlanışı:

1. Fırını 190C’ye (375F) ayarlayın.

2. Hafif unlanmış zeminde hamuru 3mm kalınlığında açın.

3. Hamur ruletiyle veya keskin bir bıçakla hamuru kullanacağınız kalıplardan biraz daha büyük olmak üzere kesin. Eğer kapkek tepsisi kullanacaksanız 8cm’lik büyük kurabiye kalıplarıylada kesebilirsiniz.

4. Her hamur parçasını kalıpların içine hafifçe bastırarak koyun. Hamurun fazla gelen kenerlarını hamur ruletiyle kesin.

5. Her birinin içine yaklaşık bir yemek kaşığı mantarlı içten koyun.

6. Üstlerine bir yemek kaşığı sos dökün.

7. Önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika veya üstleri kızarıncaya kadar pişirin.

8. Fırından çıkınca biraz ılınmaları için bırakın. Dikkatlice bir bıçakla soğuyan kişleri servis tabağına alın.

 

Not:

Eğer bu tarifi büyük pay kalıbına uygulamak istiyorsanız iç malzemelerinden yapacağınız değişiklikler şöyledir:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvıyağ

2 orta boy soğan, ince kıyılmış

400 gram mantar, ince doğranmış

1/2 tatlı kaşığı tuz

bir kaç fiske karabiber

Geri kalan malzemeleri ve yapılışı yukarıda yazıldığı gibi uygulayın.

 

Afiyet Olsun :))

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Read More

Karışık Otlu Örgülü Ekmek

 

 

Fırın veya pastanenin yanından geçerken içeriden taze çıkmış ekmeğin mis kokusunu kim duysa içeriye girmek ister. İşte evde ekmek yapmanın en önemli sebepleride bu. Evin içini öyle bir koku sarıyorki karnı tok olan bile o ekmeğin ucundan bir parça koparmadan yapamıyor!! Bu yüzden bir kere de olsa, evde ekmek pişirmeyi denemeniz gerek!

Ekmek yapmak belki çok uğraştırmalı veya zor gelebilir ama aslında çok kolay. Bilhassa bu ekmek. Eğer saç örmesini biliyorsanız ve mikseriniz varsa, bu ekmek şip sak oluyor!! Tabii mikseriniz yoksa da yapabilirsiniz ama elle yoğurmak biraz uğraşı ister :)

Ben bu ekmeğe kendi sevdiğim otlardan koydum..ama bu tamamen size bağlı. İsterseniz koymayın, istersenis başka otlar koyun..yinede lezzetli olacaktır…ve tabii ki görünüşüne diyecek yok! ;)

Hayırlı yoğurmalar! :))

 

Mayayı, unu, şekeri, otları ve tuzu büyücek bir kasede karıştırın

 

 

Sıvıları ilave ettikten sonra azar azar un ilave edip 5 – 6 dakika yoğurun

 

 

Yumuşak ele yapışmayan hamuru yumak haline sokup üstünü kapatın ve 10 dakika dinlenmeye bırakın

 

 

Dinlenmiş hamuru üçe bölün

 

 

Her parçayı 45 – 46 cm uzunluğunda halat şekli verin. Örgüyü başlayacağınız ucu çimdikleyin

 

 

Sıkıca örüp iki ucu ekmeğin altına saklayın

 

 

Kabarmış ekmeği fırına koyup altına tepsi içinde su koyun. Bu işlem fırının rutubet derecesini yüksek tutup ekmeğin kuruyup çatlamasını engelleyecektir

 

 

Fırından çıkan ekmeğin üstüne bolca zeytinyağı sürün

 

 

 

Bu tarif Life’s a Feast’s Garlic Herb Braid: Homebaked Bread for the Holidays‘den uygulanmıştır.

 

Karışık Otlu Örgülü Ekmek

Malzemeler:

3/4 su bardağı çiğ krema

1/2 su bardağı su

2 yemek kaşığı zeytinyağ

3 1/2 – 4 su bardağı un

1 1/2 yemek kaşığı instant maya

2 yemek kaşığı şeker

1/2 tatlı kaşığı kekik

1/2 tatlı kaşığı reyhan

1/2 tatlı kaşığı keklikotu

1/2 tatlı kaşığı pul biberi

3/4 tatlı kaşığı sarımsak tozu

3/4 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta, az çırpılmış

Üstüne sürmek için zeytinyağ

 

Hazırlanışı:

1. Büyücek cezvenin içine, veya küçük tencerenin içine çiğ kremayı, suyu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Kısık ateşte 120C – 130C (50F – 54F) ‘ye gelinceye kadar ısıtın. Eğer termometre kullanmıyorsanız, ılık oluncaya kadar ısıtın (vücut sıcaklığından çok az daha ılık olacak)

2. Mikserin kasesine 1 1/2 su bardağı unu, mayayı, şekeri, otları, pul piberi, sarımsak tozunu ve tuzu koyun ve karıştırın.

3. Yumurtayı ilave edin.

4. Ilık olan çiğ krema/su/yağ karışımını ilave edin. Elinizle veya tahta kaşıkla bütün malzemenin karışmasını sağlayin. Hamur bu sırada çok cıvık olacaktır.

5. Geri kalan unu azar azar ilave edin. Mikserle yoğuracaksanız, hamur yoğurma parçasıyla bir yandan yoğurun, bir yandan unu azar azar ilave edin. Mikser düşük ayarda olacaktır. Aksı takdirde un her tarafa saçılır. Elinizle yoğuracaksanız, hamuru temiz zeminde azar azar unu ilave ederek yoğurun. Elde edeceğiniz hamur ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacaktır.

6. Hamuru yüksek ayarda 5 – 6 dakika yoğurmaya devam edin.

7. Hazır olunca, büyük bir yumak oluşturup üstünü kapatın ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.

8. Dinlenmiş hamuru üçe bölüp her parçayı 45 – 46 cm uzunluğunda halat şekli verin.

9. Üç uzun parçayı yan yana koyup örgüyü başlayacağınız ucu çimdikleyin.

10. Hamuru sıkıca sonuna kadar örün ve son ucu çimdikleyip iki ucuda örgülü hamurun altına saklayın. Yağlı kağıtla döşenmiş fırın tepsisine alın.

11. Şeffaf naylonla hava almıyacak şekilde üstünü kapatıp üstüne temiz havlu serin. Ekmeğin kabarması için 45 dakika bekletin.

12. Fırını 190°C (375°F) dereceye ayarlayın.

13. Ekmek kabardığında önceden ısıtılmış fırına koyun. Ekmeği koyduğunuz rafın altındaki rafa 1 1/2 cm suyla doldurulmuş tepsi yerleştirin. Bu işlem fırının rutubetini yüksek tutmak içindir.

14. 30 – 40 dakika veya ekmek kızarıncaya kadar pişirin. Ekmeği fırından çıkarmadan önce altının da kızarmiş olduğundan emin olun.

15. Fırından çıkarıp üstüne fırçayla bolca zeyinyağı sürün.

16. Servis yapmadan önce tamamen soğmasını bekleyin.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Read More

32 Börek

Bir kaç gün önce bi arkadaş beni çaya davet etti…davetini kabul ettikten sonra ilk yaptığım şey ne götüreceğimi planlamak oldu. Birisine gitmek, veya eve misafir almak hem bana birşeyler yapma fırsatı veriyor, hem de yaptıklarım hakkında değerlendirmeler almış oluyorum :)) Hangi tatlıyı yapacağıma zaten karar vermiştim, ama tuzlu, kolay ve Türk olan birşey daha eklemek istedim.  :)

Benim için en çabuk olan poğaçalardan bir tanesi 32 Börek…en güzelide içinde maya olmadığı için bekleme süresi yok.

32 Böreğini yaparken hamuru 4 pazıya bölüp her pazıyı açtıktan sonra 8 parçaya kesiyorsunuz. Böylecen elde toplam 32 tane poğaça olmuş oluyor…adı da o yüzden 32 ;)

Hemen hemen bütün poğaça ve böreklerdeki gibi, istenilen iç’ten koyuluyor. Ben beyaz peynir  ve kekik karışımlı iç kullandım. Genellikle beyaz peynirle ince kıyılmış maydanoz kullanılıyor ama Mohammed maydanozu sevmediği için maydanoz kullanmıyalı çok oldu :)

 

4 pazıya bölün

 

Her pazıyı yemek tabağı büyüklüğünde (27cm) açıp her yuvarlağı 8 parçaya bölün

 

Dışa gelen tarafa iç koyun

 

Her parçayı dıştan içe doğru sarın

 

Sivri uca doğru sarın

 

Yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin

 

32 Börek

Malzemeler:

250 gr tereyağı (1¼ su bardağı), oda sıcaklığında yumuşamış

1 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı  kabartma tozu            

1 adet yumurta

3 ⅔ su  bardağı un

¾ tatlı kaşığı tuz

 

İçi için:

2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

1  çorba kaşığı kekik

 

Üstüne:

1 yumurta sarısı

Çörek otu veya susam

 

Hazırlanışı:

Rendelenmiş peynire  kekiği ekleyip harmanlayın.

Boreğin hazırlanışı:

1. Fırını 175 C (350 F) derecesine ayarlayın. Büyücek bi fırın tepsisini yağlayın (veya yağlık kağıtla kaplayın)

2. Bütün malzemeyi karıştırıp unun 3 bardağını ekleyip yoğurun. Geri kalan una gerekiyorsa, azar azar ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edin. Dört pazıya bölüp dinlendirin.

3. Her parçayı bir yemek tabağı büyüklüğünde (yaklaşık 27 cm) açın.

4. Her yuvarlak parçayı 8’e bölün.

5. Dışa gelen taraflara iç koyup sivri uca doğru sarın.

6. Yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin.

7. Önceden kızdırılmış fırında 30-35 dakika, veya kızarana kadar pişirin

 
 

 
 
 
 

Please follow and like us:
Read More

Gül Böregi

Selamu Aleykum Dünyaaaaa!

Mübarek Ramazan ayının sonuna yaklaştık..cuma günü, annemin iftar daveti olduğundan, yardımım birazıcık dokunsun diye bir kaç şeyin sorumluluğunu üzerime aldım, ve buraya yazmaya niyetim olduğundan, her adımda resim çekmeye çalıştım ve bunun ne kadar zor olduğunu anlamış oldum. Başka blogları okuyup resimlere bakmak gerçekten çok eğlenceli oluyor, ama işin içinde olmadan bu sayfaları hazırlamanın ne kadarda zorlu bir iş olduğunu anlamıyoruz. Ellerimizi yıkayıp işe başlayıp, sonra tekrar yıkayıp fotoğraf çekip, sonra tekrar yıkayıp hazırlıklara devam etmek gerçektende o kadar kolay değilmiş…Neyse, buna alışana kadar biraz vakit alacak ;)

Bir kaç hafta önce annemin tarif kitabını karıştırıken Gül Böreği’nin tarifine rastladım. Doğrusunu isterseniz, tarif kitaplarını karıştırmak bana göre bir iş değil. Her okuduğum güzel tarifi beynim denememi söylüyor…ve Bahreynde yaşadığım için canım bir şey çekerse, anneciğimden istemekten kendim yapmaktan başka çarem yok.

Herneyse, bu tarifi gördüğümde denemeye karar verdim, ve ilk defa denediğim için biraz zaman aldi…ama başarımın sonucunda çok mutlu bir eş, ve benden gurur duyan bir anne elde ettim :))

Annemde cuma günkü davetine yapmamı rica edince, seve seve kabul ettim.

 

 

Yumurta buyuklugunde bezeler yuvarlayin

 

 

Hafif unlanmis zeminde acın

28 cm’lik oval açıp çekiştirerek inceltin

Yağlayıp ikiye katlayıp içten koyun

 

 

Sıkıca rulo yapın

 

 

Kendi etrafında döndürün

 

 

Gül şekli verip yumurta sarısı sürün

 

Gül Böregi

Malzemeler:  (27 – 30 börek icin)

750 gram un (yaklaşık 6 su bardağı)

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

4 corba kaşığı sıvı yağ

1 bardak su

 

Hamura sürmek için

1 ½ bardak sıvı yağ

 

İç Harç: (patatesli kıymalı)

3 corba kaşığı sıvı yağ

1 soğan, ince kıyılmış

250 gram kıyma

1 tatli kaşığı, tepeli, biber salçası

3 orta boy patates, haşlanıp ezilmiş

1 ½  tatlı kaşığı tuz

¼ tatlı kaşığı kara biber

Ustune:

1 yumurta sarısı

½  tatlı kaşığı zeytinyağı

1 fiske şeker

Susam

 

Hazırlanışı:

1. Orta ateşte soğanı yağla beraber kavurun. Kıymayı ekleyip hafif kavurup suyu çekinceye kadar pisirin.

2. Biber salçasini ekleyip karıştırın.

3. Ezilmiş patatesleri ekleyip bütün malzamenin birbirine karışmasını sağlayın ve bir kaç dakika soteleyin.

4. Tuz ve biberi ekleyip ocaktan aliniz ve sogmaya birakin.

Hamurun ve Böreklerin Hazırlanışı

1. Firini 175C dereceye ayarlayın. Büyücek bir fırın tepsisi yağlayın.

2. Hamur yoğurma makinasının tasına hamur malzamelerini yarım bardak suyla karıştırın. Geriye kalan suyu azar azar ekleyip yoğurmaya devam edin. Elde edilen hamur ele yapişmayan, orta sertlikte bir hamur olacaktır. Hamurun üstünü kapatip 20 dakika dinlendirin.

3. Hamurdan yumurta kadar bezeler yuvarlayin. Merdaneyle, 28 cm (11 inch) uzunluğunda oval açın. Kenarlarından çekiştirerek inceltin.

4. Uzun olan tarafını kendinize dogru çevirip fırçayla bolca yağlayın. İkiye katlayıp katlanan tarafa içten koyun. Sıkıca rulo yapıp kendi etrafinda döndürerek gül şekli verin. Ucunu altına saklayın.

5. Yağlanmış tepsiye dizip üstüne yumurta sarısı karışımını sürüp susam serpiştirin.

6. Önceden kızdırılmış fırında yaklasık 40 dakika, veya kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun :)

 

 

 

 

Please follow and like us:
Read More