Ispanaklı Sultan Paşa Kebabı

Bir kaç ay önce annemin tarif kitabını DropBox’a yükledim…bu program bana çok yardımcı oldu. Nerede olursam olayım, DropBox yüklü bir alet varsa elimde, annemin tarifleride elimin altında demektir. Mesela cep telefonumda DropBox var; nereye gidersem gideyim annemin tarif kitabını açıp içindeki tarifleri karışıtırıyorum. Anneciğimde emek verip o kadar güzel hazırlamışki. İki tane büyük dosya var, bir tanesi tatlılar, ötekisi tuzlular. Her dosyanın içinde bir sürü dosyalar var. Mesela tuzlular dosyasında çorbalardan tut, turşulara kadar bir çok dosya var. Bazen bakarken dosyadan dosyaya atlıyorum ve hem hevesım artıyor, hemde tariflerin arasında kayboluyorum. Teknolojinin bu yönüne bayılıyorum!

Please follow and like us:
Read More

Çilek Pastası

Çilekleri çok severim…bu blogda bunu bir kaç kere demiş olabilirim :D

Tabii en güzel çilekler mevsiminde olan çilekler….ve doğru yerde olman gerekiyor.

Bahreyn hakkında biraz bilgi vereyim. Burada çilek üretilmiyor. Belki bazı bahçelerde yarı canlı yarı kurumuş çilek ağaçları vardır ama buraya çilekler dışarıdan geliyor. Ve fiyatlarıda ne kadar uzaktan geldiklerine bağlı.

Please follow and like us:
Read More

Çilekli Cheesecake

Beni bir müddet takip ediyorsanız, peynir ağırlıklı cheesecakeleri pek tercih etmediğimi biliyorsunuz. Peynirin verdiği mayhoşluk fazla olunca, cheesecake’den pek fazla tat alamıyorum. Bu yüzden, kendi damak tadıma uygun cheesecake tarifi geliştirmek için biraz uğraştım.

İlk başlarda mikserin kalıbını terazinin üstüne oturtarak gerekli olan peynirin yarısını koyardım. Gerisinide değişik malzemelerle tamamlardım (taze krema, kaymak, labne, vb.). Ama birisi benden tarif istediğinde nasıl verceğimi bilemezdim. ‘şey…bir bakmam lazım, emin değilim’ gibi şeyler söylerdim. Karşımdakide sanki tarifi saklıyorumuşum gibi bakardı bana. :)) Bu böyle olmayacak, ben en iyisi ölçiyim dedim ve doğru düzgünce ölçerek yapıp not ettim!

Please follow and like us:
Read More

Havuç Kekli Cheesecake

Bir gün uzanırken en sevdiğim tatlıların hayalini kuruyordum…evet arada bir öyle hayaller kurarım :)…değişik birşey denemek istedim. Aklıma havuçlu kek ve cheesecake karışımı geldi. Havuçlu kekin kremasında zaten krem peyniri olduğundan o ikisinin birbirlerine yakıştıklarını biliyorum, o yüzden bu karışımında güzel bir sonuç vereceğine inanıyordum. Aynı zamanda ‘ay ne kadar da akıllıymışım, aklımla bin yaşayayım’ düşüncesi yoktu bende çünkü dedimki böyle birşeyi kesin birileri zaten denemiştir. Girdim baktım ve aynen önceden denenmiş bir kek/cheesecake tarzıydı. Ama ben yinede internette bulunan tariflerle değil’de, bendeki havuçlu kek tarifini (kardeşimin eşi Betül’den aldığım tarif) ve kendim yapıp bozup sonuçlandırdığım cheesecake tarifini birleştireyim dedim

Please follow and like us:
Read More

Limonlu Dilimler

Küçükken limonu soyup, tuz ekleyip yemeyi çok severdim. Artık dişlerimdeki hassasiyet yüzünden pek fazla yapamıyorum ama yinede limonlu şeyleri çok seviyorum. Limonlu kekler, paylar, turtalar…limonun mis kokusunu ve tadını almış herşeyi…

Senenin başında kiracımız çıktığında daireyi yeni kiracı için hazırlamaya gittim. Eski kiracımız Amerikalıydı; sağolsun, Amerikadan getirttiği bir sürü dergiyi geride bıraktı. Bunlardan bir tanesi Costco isimli toptancı marketinin çıkarttığı yemek dergisiydi. Kapakta bu limonlu dilimlerin fotoğrafı vardı…tabii anında tutuldum. Hemen hazırlama planlarına geçtim. İlk deneyişimde bayıldım! Ve sizlere bu vidyoyu hazırladım…

Please follow and like us:
Read More

Antep Fıstıklı Pasta

Bir kaç ay önce şekeri tamamen kesmeye karar verdik…bir denemeydi (ve yakında çok büyük faydalar gördüğümüz o denemeye inşallah yeniden başlıyacağız :) ) Şekeri kestik derken rafine edilmiş toz şekeri ve benzeri şeyleri kestik. İnsan böyle bir şeyi dikkate aldığı zaman dışarıda satılan bir çok gıdada şekerin nasıl kullanıldığının farkına varıyor.

Benim gibi tatlı yapmayı seven birisi için pek kolay birşey değildi bende şeker yerine kullanbileceğim alternatif tatlandırıcı kullanılmış tariflerin peşine düştüm. Alternatif derken sakarin ve ona benzer suni tatlandırıcıları zaten hiç kullanmam..ama mesala bal, hurma ve ona benzer doğal tatlandırıcılarla yapılmış tatlılar arıyordum. İşte o sırada bu tarifi gördüm…Ballı Vanilyalı Kremalı Fıstıklı Pasta. Bal kelimesini görünce heyecanlandım…ama tarifi okuyunca içinde şeker olduğunu fark ettim. Bal tatlandırıcı olarak değil ama aroması için kullanılıyordu bu tarifte.

Please follow and like us:
Read More

Etli ve Mantarlı Patlıcan Kayıkları

Bazen eldimde birkaç malzeme olur ve gözümün daldığı bir an aklıma bir yemek gelir…

Bu yemeği’de aynen öyle yaptım..

.

.

Elimde…

Patlıcan

Küp küp doğranmış et

Dolmalık biberler

Mantar

Mozerela Peyniri

ve tabiiki baharat ve taze reyhan ve kekik vardı

Please follow and like us:
Read More

Çikolatalı Yer Fıstık Ezmeli Kap Kek (Cupcake)

Ah kap kekler…siz ne güzelsiniz böyle!!

Bu kap kekleri ilk Eylül’ün 12’sinde Bakerella’nın sitesinde gördüm…ve o gün twitter’da bunları yapmak istediğimi yazdım. Aradan yaklaşık 7 ay geçmesine rağmen aklımdan hiç çıkmadılar ve anca fırsatım oldu! Hiç’te pişman değilim! :) Ee ne demişler…geç olsun güç olmasın ;)

Please follow and like us:
Read More

Ahududu (Frambuaz) ve Krem Peynirli Kahve Keki

Buda neymiş…krem peynirli kahve keki hiç olacak şeymi? :o

Ama öyle düşünmeyin çünkü hiç bildiğiniz gibi değil…krem peyniri çok hoş bi tat veriyor ve beyninizi kandırıyor. Zannedersinizki cheese cake yiyorum :p

Ve kahve keki…ama içinde kahve yok. Bu nasıl iş…

Kahve keki, veya ingilizcede Coffee Cake kahveye çok güzel eşlik yapan keklere verilen ad! Ve inanın bu hem çaya hem kahveye hem havaya…yani herşeye çok güzel eşlik yapıyor…

Please follow and like us:
Read More

Patlıcan Kebabı

Patlıcan kebabı…yapmasını (ve yemesini ;)) en sevdiğim yemeklerden biri! Bana göre kop-kolay tasasız yemek! Hanı mutfağa girersin…malzemeler var ve bu malzemelerle çok şey yapabilirsin ya. Benim ilk düşündüğüm şey en son patlıcan kababını ne zaman yaptım. Çünkü sık yaptığım ve kolaylığından sık yapmak istediğim bir yemektir. Hani bıkkınlık olmasın diye hiç olmazsa bir hafta geçsin üstünden derim :p

Sorun şurada…genellikle kızartılması gereken patlıcan yemeklerini bile ben fırında yaparım…sağlık açısından ne kadar az kızartabiliırsem o kadar az kızartırım (tabii bizim için uyguladığım bişey. Misafirler için yemeğin tadını bozmak istemem). Ama herkesinde bildiği gibi maalesef fırınlanmiş patlıcanla kızartılmış patlıcan arasında dağlar kadar fark var. Bi türlü aynı lezzet tutmuyor. Bazen eşim sorar bu farklı bi lezzet olmuş sen buna ne yaptın..bende üzgünlükle kızarılan şey güzel olur derim! :)

Please follow and like us:
Read More